2016. február 28., vasárnap

Télbúcsúztató madár-megfigyelő túra - beszámoló

A fülesbaglyoktól a kikericsekig - februári élmények a Villányi-hegységben

A Magyar Madártani Egyesület Baranya Megyei csoportjának közreműködésével már második alkalommal szerveztünk madármegfigyeléssel egybekötött, tél végi kirándulást, melyre a február eleji Vizes Élőhelyek Világnapja, és a télutó természeti megfigyelési lehetőségei egyaránt alkalmat adtak.


A kiránduláson az MME egyik palkonyai tagja várt minket, és felhívta figyelmünket a vasútállomáshoz közeli fűzfán telelő erdei fülesbaglyokra. Öt példányt tudtunk megfigyelni egészen közelről.


Ezután a megbeszélt helyen, a horgásztónál találkoztunk Wágner László madarásszal, aki bemutatta  területen lehetséges madárfajokat. Sajnos a hálós befogással ez alkalommal nem volt szerencsénk, de a megfigyelés rövid időtartama alatt, szinte "rendelésre" érkezett meg, majd kitartóan körözött felettünk egy öreg rétisas.



 A Jurassic Túraklub tagjaival hamarosan kiváltunk a madarászó társaságból, hogy elkezdjük a tulajdonképpeni túrát: a Villányi-hegység főgerincén átkelve, a Vylian Pincészet érintésével gyalogoltunk át a Szársomlyó melletti, hóvirág-tenger borította Csillag-völgybe.

A Szársomlyón, a megmaradt rövid időnket kihasználva még megcsodáltuk a kőbánya feletti terület magyar kikericseit.

Az értékes kövületek lelőhelye - a Templom-hegy védett geológiai feltárása -mellett értük el a vasútállomást, és indultunk vissza Pécsre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése