2017. november 1., szerda

Csodaszarvas témanap az őszi szünetben - beszámoló

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából szüneti témanapunk főként a költő műveiben megjelenő állatok világához kapcsolódott. A nap során csodaszarvas "érméket" lehetett gyűjteni minden jó feladatmegoldásért! Meglátjuk, ki gyűjt a legtöbbet..

A nyári táborokhoz képest nagyon kicsiny, családias csapattal dolgoztunk. Természetesen először alaposan bejártuk és megbeszéltük az időszakos halászati kiállítás látnivalóit.






A kishalászat eszközeinek megismerése céljából feladatot is megoldottak a gyerekek.



Tízórai után következett az "Aranyos" témakör. A gyerekeknek elmondtuk, hogy minikiállítást tervezünk az Arany János verseiben szereplő állatokról, ehhez kérjük a segítségüket!
A kiállítás "előkészületei" először zseblámpás kincskereséssel indultak, a raktárban - ide rejtettük el a vers-szereplő állatok képeit, a verseket, és borítékokban az állatokat bemutató leírásokat. Pár perc alatt meglett az összes...

Megnéztük, kinek hány jutott, majd mindenki kiválaszthatta a számára rokonszenves állatot. Az állatokat párosítani kellett a versekkel és leírásokkal, ez is nagyon jól ment, főként  a nagyoknak!




Ezután következett a java: a képekhez tartozó gyűjteményi állatokat is meg kellett keresni a raktárban!

Gyöngybagoly, gímszarvas-trófea- ezek már megvannak!

Nem, ez nem a holló! Csak rokona, a vetési varjú!

Ez már a holló, kicsit méretesebb!

Miután meglettek az állatok (a fehér gólya helyett ugyan a sokkal szebb feketét választottuk:) a kisterembe vittük őket, és hozzáláttunk a állatok jellemzőinek megszövegezéséhez. 



A kiosztott leírásokból mindenkinek néhány érdekes információt kellett kiszűrni, ami lekötheti a látogatókat is. Talán ez bizonyult a legnehezebb feladatnak a nap során - sokan csak az állat külleméről írtak, ezt a többiek kevésbé találták érdekesnek. Kiderült, hogy az állat életmódjáról, szokásairól szóló mondatok sokkal érdekesebbek!



"Aranyos" kedvenceink

Ebéd után levegőzés, játék, futkározás következett a közeli  Köztársaság téren. Utána forró tea mellett vetítettünk a csodaszarvasról, állathangokat hallgattunk és Vajk előadta a hollóról szóló érdekességeket.




Ezután alkotás következett: közös poszter készült a csodaszarvasról, és ki-ki a saját állat-szereplőjét is lerajzolhatta...




Készül a korai denevér rajza:



Köszönjük Barninak és Gusztinak a "túlórát", így fejeződhetett be a csodaszarvas poszter is:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése