2017. január 31., kedd

Időszakos kiállítás-naptár, 2017.

1. Virágok a föld alól - 2. Madarak földön, égen 2016.
2017. február 25-éig (VÁLTOZÁS!)

  A vendégkiállítás válogatás a Nagybányai Ásványtani Múzeum gyűjteményének legszebb ásványaiból. Kiállításunkat ismertető cikk az Artkalauz kiállítási magazinban: itt


Válogatás a BirdPhotography.hu fotósainak 2016-ban készült legkiválóbb alkotásaiból. Kiállításunkat ismertető cikk a Turistamagazinban: itt


3. Mesélő vizek – az igazi vízipók 2017. március 7 - április 30.
A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum vendégkiállítása a vizek (folyók, holtágak) élővilágáról.Megismerjük a Vízipók rajzfilm valódi szereplőit, tudományos és játékos megközelítésből.
Információ: itt

4. Levéltitkok 2017. május 5-augusztus 31-éig.
A Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállítása a természet és különösen a növények évszakos, fénnyel összefüggő változásait mutatja be, sok interaktív múzeumpedagógiai eszköz bevonásával.
Információ: itt és itt

5. Hej, halászok.. 2017. szeptember 10-november 10.

A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum vendégkiállítása a halászatról és halakról – egy ősi mesterség tárgyi világának és természetismereti hátterének bemutatása.

6. Erdei gombák kiállítása októberben
tavalyihoz hasonló gombakiállítást és gombász hétvégét 2017-ben is tervezünk, reméljük az időjárás is kedvez a gombák megjelenésének



7. Madarak földön, égen 2017. 2017. november 18.
Válogatás a BirdPhotography.hu fotósainak 2017-ben készült legkiválóbb alkotásaiból.



A kiállítások mindegyikéhez hirdetünk több korosztálynak szóló múzeumpedagógiai foglalkozásokat. 

Emellett állandó foglalkozásaink a honlapon elérhetőek:
www.jpm.hu. Információ-kérés és bejelentkezés: termtudmuzeumpecs@gmail.com
A kiállítások pontos kezdő- és záró időpontjai esetében a változás jogát fenntartjuk.

IFJÚ TERMÉSZETBÚVÁR foglalkozás-bérlet



Tudnivalók az Ifjú Természetbúvár  múzeumi foglalkozás-bérletről:

Célok: mint megyei múzeum természettudományi osztálya, nagyon fontosnak tartjuk a természettudományos ismeretterjesztés tanórán kívüli lehetőségeinek biztosítását a város és környéke iskolái számára. Mivel az év során, a mellékelt kiállításnaptárnak megfelelően nagyon változatos témakörökben tartunk foglalkozásokat, célunk, hogy azonos iskolából (esetleg osztályból) minél többféle időszakos és jeles napokhoz kapcsolódó foglalkozáson vegyenek részt a gyerekek.


Kik vehetik igénybe? 
A bérletet akár egy-egy osztály, akár a teljes iskola használhatja. Ezzel  a megoldással a rendszeresen járó iskoláknak szeretnénk kedvezni, és egyúttal az alkalmanként járókat rendszeresebb foglalkozás-részvételre motiválni.



Foglalkozások fajtái:
jelenlegi foglalkozásink választéka itt található: http://www.jpm.hu/index.php?m=2&s=5 
Emellett a kiállításnaptárban szereplő időszakos kiállítások mindegyikéhez korosztályok szerint bontott múzeumpedagógiai foglalkozásokat hirdetünk.



A bérlet adta kedvezmény: 
a bérlet 3+1 természettudományos foglalkozásra szól, 20-35 fős létszámra igényelhető csoportbérlet. A kedvezmény lényege, 
hogy 4 foglalkozást mindössze 3 foglalkozás áráért veheti igénybe az iskola, az általuk kért és közösen egyeztetett időpontban.
Amennyiben egy-egy osztály önállóan veszi igénybe a kedvezményt, extra kiegészítésként (a 4 foglalkozás mellett) felajánljuk  a közreműködést egy iskolai terepi programon (vízvizsgálat, növényismereti séta, akadályversenyen egy múzeumi állomás biztosítása, stb.)

A bérlet érvényességének időtartama: 
365 nap, a vásárlás időpontjától számítva. 
(Pl. egy 2017 szeptember 17-én vásárolt bérlet 2018 szeptember 17-éig felhasználható!) A vásárlás dátumát a bérleten feltüntetjük. A bérlet 2017. február 1-jétől bármikor igényelhető.

A bérlet ára és feltételei: 


Az ár 2017. október 1-jétől 1800 Ft/fő X a vállalt csoportlétszám. 



Ügyintézés: 
A bérletet  a JPM TTO osztálya  intézi, a jelentkező iskolák számára.

HA A BÉRLET ÁRÁT A SZÜLŐK VAGY ISKOLAI ALAPÍTVÁNY FEDEZI, nem szükséges szerződést kötni, a csoport egyszerűen készpénzes vagy átutalásos számlára veheti meg a bérletet.

Jelentkezés: e-mailben, a termtudmuzeumpecs@gmail.com címen. 


2017. január 25., szerda

Alapfokú gombatanfolyam 2017 (Pécs)

2017-ben ötödik alkalommal kerül megszervezésre Pécsett az alapfokú gombaismereti tanfolyam, színes, elméleti órákkal és gombákban gazdag terepgyakorlatokkal. A tanfolyam Orbán Imre gombaszakellenőr vezetésével, a Janus Pannonius Múzeum partnerségével valósul meg.

világító tölcsérgomba
2017-ben az Év Gombája
A tanfolyamon résztvevők a Magyarországon előforduló leggyakoribb gombák, cca. 100 faj felismerését tanulják meg, valamint a gombák gyűjtésével, tartósításával és elkészítésével kapcsolatban kapnak hasznos ismereteket. Szemléltetés fényképekkel és a gombaszezonban friss gombával. A tanfolyam alapfokú, hivatalos gombavizsgálói végzettséget nem ad.

Képzés :              6 x 3 óra, összesen 18 óra elmélet
                           8 x 8 óra, összesen 64 óra terepgyakorlat
                           összesen 82 óra

A tanfolyam foglalkozásai a tavaszi-nyári és az őszi gombaszezonhoz alkalmazkodva, részben tavasszal, részben ősszel lesznek, nyári szünettel.

Jelentkezés: Orbán Imrénél e-mail-en: orban.imre66@gmail.com, telefonon:30-8248646 
Jelentkezési határidő: 2017. február 19.

Az elméleti órákat február-március-április hónapban, hétköznap délutánonként 17-20 óráig tartjuk, heti 1 vagy 2 alkalommal. Induló megbeszélés és első foglalkozás: 2017. február 28. kedd 16,30-tól. Az elméleti órák helyszíne PTE Szociális és Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola 7632 Pécs, Berek utca 15.
A terepgyakorlatok szombat vagy vasárnap délelőttönként lesznek, de az időpontokat - időjárás és a gombák megjelenése függvényében - rugalmasan kezeljük, hogy minél több gombafajt legyen esély találni és meghatározni. A gombaismereti túrák helyszíne elsősorban a Mecsek ill. a közeli Ormánsági erdők. A terepgyakorlatokon is csak a fizető hallgatók vehetnek részt.

A tanfolyam részvételi díja 30.000,- Ft (365 Ft /óra), mely fedezi az összes elméleti és gyakorlati foglalkozás tandíját, szervezését és lebonyolítását. Az ajánlott irodalom költségét és a terepgyakorlatok utazási költségeit a tanfolyam részvételi díja nem tartalmazza.
Fizetési módok: 
- készpénzben (az időpontról a jelentkezőket e-mailben értesíteni fogjuk, miután a minimális létszám kialakult)
- átutalással (előre kiállított átutalásos számla alapján)
A részvételi díjat egy összegben kérjük befizetni.
Megjegyzés: A befizetett részvételi díjat a tanfolyam megvalósulása esetén, a résztvevő akadályoztatása miatt, visszatéríteni nem tudjuk, de a részvétel joga más személyre átruházható.
Túljelentkezés esetén a jelentkezési sorrendet vesszük figyelembe. A jelentkezés a részvételi díj befizetésével válik véglegessé. Várólistát állítunk és az esetleges visszalépők helyét szintén  a jelentkezés sorrendjében töltjük fel.


Sorsz.
Dátum
Alapfokú gombaismerői tanfolyam programja 2017.
1.
Február 28. kedd
16,30 óra
Adminisztráció, ismerkedés, megbeszélés – ½ óra
Mikológia – 1 óra (Dr. Pollák Edit)
Élettan és sejttan – 1 óra (Dr. Pollák Edit)
Szervezettan, alaktan – 1 óra (Dr. Pollák Edit)
2.
Március 8.
17 óra
Alaktan – 1 óra (Orbán Imre)
Gombaismeret – 2 óra (Orbán Imre)
3.
Március 16.
17 óra
Gombaismeret – 3 óra (Orbán Imre)
4.
Március 22.
17 óra
Gombaismeret – 3 óra (Orbán Imre)
5.
Március 29.
17 óra
Gyógyhatású és védett gombák valamint az erdők gyakori fáinak bemutatása– 1,5 óra (Dénes Andrea)
Toxikológia – 1,5 óra (Sóki Csaba)
6.
Április 5.
17 óra
Gombaismeret ismétlés – 3 óra (Orbán Imre)

Sorsz.
Terepgyakorlatok
Helyszín – változó*
*A helyszínt és a pontos időpontokat - a gombatermés idejétől és helyétől függően – mindig az aktuális hétvége előtti csütörtök estig jelezzük.
1.
Tavaszi 1. terepgyakorlat
7,30-15,30-ig
Gombagyűjtés – cca. 5 óra
A begyűjtött gombák meghatározása és ismertetése – 3 óra
2.
Tavaszi 2. terepgyakorlat
7,30-15,30-ig
Gombagyűjtés – cca. 5 óra
A begyűjtött gombák meghatározása és ismertetése – 3 óra
3.
Tavaszi 3. terepgyakorlat
7,30-15,30-ig
Gombagyűjtés – cca. 5 óra
A begyűjtött gombák meghatározása és ismertetése – 3 óra
4.
Őszi terepgyakorlat 1.
7,30-15,30-ig
Gombagyűjtés – cca. 5 óra
A begyűjtött gombák meghatározása és ismertetése – 3 óra
5.
Őszi terepgyakorlat 2.
7,30-15,30-ig
Gombagyűjtés – cca. 5 óra
A begyűjtött gombák meghatározása és ismertetése – 3 óra
6.
Őszi terepgyakorlat 3.
7,30-15,30-ig
Gombagyűjtés – cca. 5 óra
A begyűjtött gombák meghatározása és ismertetése – 3 óra
7.
Őszi terepgyakorlat 4.
7,30-15,30-ig
Gombagyűjtés – cca. 5 óra
A begyűjtött gombák meghatározása és ismertetése – 2 óra
Kereskedelem és tartósítás – 1 óra
8.
Őszi terepgyakorlat 5.
7,30-15,30-ig
Gombagyűjtés – cca. 5 óra
Fakultatív vizsga – 3 óra
Záróbuli J

Bejegyzés és fotó: Dénes Andrea

2017. január 12., csütörtök

Jurassic Túraklub 2016 / őszi félév beszámolója

2016. év őszi túráin a Jurassic Túraklub tagjainak egy része és néhányan a természetbúvár tábor törzsközönségéből csatlakoztak a Zöld kincseink kutatói tehetségprogramhoz. Így a szombati túrák ebben a tanévben Pécs városának különböző végpontjairól indulnak (keleti, nyugati, belváros peremi, Kertvárosból elérhető túra-útvonalak), és ismét bővült a résztevők létszáma.

Szeptember 24-ei szombati túránkon a belváros pereméről induló túraútvonalak egyikén csoporthoz csatlakoztak a Jurassic Túraklub újabb tagjai, valamint jó pár szülő is. A Tettye kőzeteivel ismerkedtünk, mely azok számára, akik a nyári természetbúvár táborban is részt vettek, már ismerős téma volt.





 Tanulmányoztuk kézzelfogható közelségből a triász és szarmata mészkő feltűnő ősmaradványait (Ld. Aladics Peti kutatási naplója)

Ezután a Flóra-pihenő felé tartva sok őszi termést, lágyszárút, és néhány lepkefajt is megfigyeltünk. A kilátóhelyről a felnőttek ismertették a Kelet-Mecsek legmagasabb csúcsait, valamit  a Karolina-külfejtést, és a Széchenyi-aknát, melyek késő ősszel egy következő kirándulás célpontjai lesznek.

Kilátás a Flóra-pihenőről

Túránk innen a Kantavár- Kánya-forrás- Tripammer-fa – Gesztenyés útvonalon folytatódott, útközben többek között törékeny gyíkkal, sárgahasú unkákkal is találkoztunk, egyik ügyes felfedezőnk pedig sikló levetett bőrét lelte meg a fű között. 




A régi túrások kapásból felismerik a táblán szereplő állatokat










A keleti városrészbe érkeztünk, november végi túránk erről a helyszínről folytatódott.






November

November 4-én a nyugati városrészből induló túraútvonalak egyikén a Jakab-hegyre túrázott a tehetségcsoport.


Pihenő hegymászás közben


A természet-megfigyelés (fenyőerdő élővilága, mészkerülő bükkös) mellett a történelmi témák kerültek előtérbe. Előbb a Babás-szerkövek mondáját elevenítettük fel együtt, majd Tillai Gábor történész kísérőnk előadásában  a Pálos-kolostor történetével ismerkedtünk meg.


A Pálos-kolostornál


November 26-án szombaton a keleti városrészből induló túraútvonalak egyikén Pécsbányáról indultunk hosszú sétára. A program szakvezetésében ezúttal két csapattagunk családja (Garai Eta és Máthé Balázs édesapja) is közreműködött. A gyerekekkel közös felkészülés eredményeként ők mutatták be nekünk lakóhelyük környezeti és humán értékeit, valamint a bányászat nyomait és múltját Pécsbánya és a Karolina-külfejtés környékén.

A Széchenyi-akna és a bányásztelep bemutatása (Garai László, apuka)

Halott öreg gesztenyefa: ellenállhatatlan mászó-hely
Játék az avarban


Résen voltak a kutatók: fantasztikus kagyló- és szenült fatörzs maradványok kerültek elő a külfejtésben, melyeket később geológus azonosított.


kagylómaradványok a külfejtésből

Kilátás a bányatóra


Miközben a Dömörkapu felé másztunk, a Bertalan-kápolnánál megismertük Bertalan barát és az embernyúzó törökök mondáját. Pihenésképpen pedig fentről nézve ismét sorra vettük a túra által érintett helyeket, majd megcsodáltuk a Flóra-pihenőből a városra nyíló kilátást.

December

December 22-én a Jurassic Túraklub utolsó adventi kirándulása a Kertváros pereméről a Malomvölgyi-tóhoz vezetett, s útközben megtudhattuk, miről mesél a téli tó:) 


Jégtörők - hogyan terjed a hang a jégpáncél alatt?

Csoportosan telelő récékről, "kukázó" borzról és sok-sok jégtörő gyerekről (pedig még meg sem érkezett Jégtörő Mátyás)

Tűzcsiholás kísérőnkkel, Vilmossal (Mecseki Forrásvédnök cs.)

Az erdő koboldjai, valamit egy anyuka és a közeli pékség jóvoltából pedig egész adventi utunk a csemegék jegyében telt - sütik, kakaóscsiga-hegyek, bokron termő szaloncukor, és mézeskalács a geoládában - igazi "terülj-terülj asztalkám" a téli tájban!


szaloncukor-termő varázs-bokor

Fotók: Máthé Tamás, Garai László, Bánvölgyi Vilmos, Csapó Levente, Varga Ágnes

KÖSZÖNJÜK A MECSEKI FORRÁSVÉDNÖK EGYESÜLET (Bánvölgyi Vilmos) ÉS A SZÜLŐK KÖZREMŰKÖDÉSÉT!



2017. január 11., szerda

"Zöld kincseink kutatói Pécsett" tehetséggondozó-program - 2016. őszi félév

Zöld kincseink kutatói a JPM Természettudományi Múzeumában
– a tehetségprogram őszi féléves tevékenysége


Zöld kincseink kutatói? Azok meg kicsodák☺?




Csoportunk azzal a céllal alakult meg a JPM Természettudományi Osztályán, hogy a már több éve programjainkat látogató, természetbúvárkodás iránt érdeklődő ifjú tehetségígéretek figyelmét felhívjuk Pécs természeti értékeire, különös tekintettel a pécsi parkokban fellelhető „természet-darabkák” értékes növény- és állatfajaira. Eközben a tagoknak lehetőségük nyílik dióhéjban megismerkedni különböző terepi kutatási módszerekkel, és találkozni lehet komoly kutatókkal, akiknek szemlélete, tudása példaértékű lehet a gyerekek számára.

Mivel a csoport nagyobb része egyúttal ifjúsági túra-klubunk tagja is, így természetesen adódott feladatul, hogy az egyes városrészekből induló, könnyen bejárható túraútvonalakat is felmérjük, külön figyelmet fordítsunk az erdei élővilágra és annak védelmére is.



(A túraprogramok beszámolói szintén a blogon találhatóak, a Jurassic Túraklub 2016-os beszámolójánál.) 

A munka két mikro-csoport – kutatói és vizuális (rajzműhelyes) – keretei között zajlik. A cél az ismeretszerzés mellett egy Pécs és Pécs környéke néhány természeti értékét, és azok vizsgálatát bemutató, szemléletformáló kiállítás közös létrehozása. E tevékenység során a mikro-csoportok együttműködnek, azaz a kutatók által feltárt érdekességek bemutatásnak kreatív módjaira a vizuális csoport nyújt ötleteket, segít a grafikai tartalom megvalósításában, majd együtt állítják össze a kiállítást.

A program a Dél-Pannon Múzeumokért Közhasznú Egyesület projektje, melyet a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával bonyolítunk le. Ennek köszönhetően a résztvevők jutalma egy három napos természetismereti-természetvédelmi kirándulás Vas megyében, a szombathelyi Savaria Múzeum és a Kerekerdő Alapítvány partnerségével.


Alább olvashatjuk, miként teltek az őszi félév hónapjai a kutatók és rajzosok számára:

Szeptember:

Az első foglalkozás (2016. szeptember  16.) célja a programterv rövid ismertetése és tematikánkhoz köthetően csapatépítő foglalkozás egy várossal kapcsolatos óriás-társasjáték révén. Köszönjük a KultúrAktív Egyesületet képviselő Pfaff Éva bemutatóját és játékvezetését!



A második alkalommal, egy héttel később került sor a kompetenciamérésre Fükéné Walter Mária oktatásszakértő vezetésével. Marika több korosztálynak megfelelően többféle írásbeli feladatot állatott össze, de mindegyikük találóan kapcsolódott környezeti kutatásaink témaköréhez.




Fükéné Walter Mária vezeti a derűs hangulatú kompetencia-mérést

Október:

Október 7-én pénteken délután az első terepi hétköznapi programunk a Béke-parkban főként  a  patak élővilágának megfigyelését célozta. Csabai Zoltán és Móra Arnold, (hidrobiológusok a PTE TTK Biológiai Intézetéből) a szennyezettnek vélt patakból rövid „halászat” eredményeként igen fajgazdag „zsákmányt” tárt elénk, ezzel bátorítva gumicsizmás csapatunkat a további keresgélésre. 




hegyi szitakötő lárvái az Éger-patak Béke-parki szakaszáról,
fotózta Máthé Balázs a kutató csapatból

A fajösszetételből kikövetkeztethető, hogy a patak szerencsére nem olyan szennyezett, mint a látszat alapján sejtenénk. Ahogyan a fotókról és a Lovas-fiúk kutatási naplójából is kitűnik, víziskorpiótól a hegyiszitakötő-lárváig nagy változatosságban találhatóak meg a vízilárvák és kifejlett rovarok, alsóbbrendű rákok és  férgek.



víziskorpió, Máthé Balázs csapat-tag fotója

Október 8-án az Alkoss velünk! program keretében a vizuális csoport tagjai a látogatók között, ezzel őket is bekapcsolódásra bátorítva „műhely-munkáztak” délelőtti családi matinénkon. Ezúttal – Kövekbe rejtett múlt kiállításunk záróprogramjaként - környezetünk földtörténeti érdekességei volt a téma – a Komlosaurus és más Kárpát-medencei dinók portréi mellett egy jurakori háttér-tájkép is elkészült.


Október 15-én A Várfal-sétány volt az aznapi terepfelmérés helyszíne. A vizuális csoport a mandulafa-sétánynál kezdte a munkát, az építészeti elemek és természeti elemek (fák, virágágyások) harmóniájának tanulmányozásával.. A kutatós mikrocsoporttal közben Várfal-sétány leginkább természetközeli szakaszán helyeztünk ki rovarcsapdákat. 

csapdák kihelyezése a Várfal-sétányon

 A kutatók által is használt módszert alkalmaztuk, de a doboz fedettségére és elrejtésére a tapasztalatok alapján a tavaszi vizsgálatok során majd jobban kell ügyelnünk, mivel ezen a helyen a műanyagpoharak túlzott taposásnak és földbehordásnak voltak kitéve. A gyűjtés eredménye így csak néhány holyva, egy légy és néhány verőköltő bodobács volt (a csapdákat 4 nappal később ellenőriztük!)

Rovarhatározás Tibor bácsival, a JPM muzeológusával

A határozást mikroszkóp használata segíti

A csapdakirakás után megcsodáltuk a múzeum botanikusa által szervezett időszakos gombakiállítást, majd közösen azonosítottuk, meghatároztuk Lovas Benedek és Mátyás Béke-parkban gyűjtött kincseit: a termés- és levélgyűjtemény a feladatként vállalt kutatási napló melléklete volt.

Gomba-kiállítás

A Lovas-fiúk termés- és levél-gyűjteménye a Béke-parkból

Határozás

November
November nagyon termékeny időszaknak bizonyult a zöld kincses csapat munkájában, hiszen ekkor  az őszi szünet három hétköznapját jól kitudtuk használni terepi és műhely-feladatokra.

November 2-án a rajzos csapat találkozott, hogy befejezze az Alkossunk együtt! napon megkezdett ősvilági életképet, és a Béke-park térképét.

November 3-án mindannyian, az őszi szüneti múzeumi tábor résztvevőivel együtt (így dupla-létszámmal) kivonultunk a Balokány-parkba terepfelmérésre. Itt Hohmann Balázs környezetmérnök várt bennünket a Tudatosan a Környezetünkért Egyesület képviseletében.


A Balokányban Hohmann Balázzsal



Mocsárciprus lélegzőgyökereinek tanulmányozása
Balázs kalauzolt bennünket a tó környékén és beszélt a környezeti problémákról, melyek megoldásaira a csapat tagjainak adtak ötleteket. A hideg miatt hamarosan a civil pavilonba vonultunk, és ott néztük meg a középiskolások által forgott interjúfilmet a Balokányról. 

Ezek után két csoportban végeztünk kísérleteket, felváltva: egyik csoport a tehetségcsoport új vízvizsgálati kofferjével a Balokány-tó vizének vegyi elemzését végezte el, másik csoport pedig a talaj rétegződését vizsgálta meg H. Balázzsal.


November 18-án pénteken a Kertváros környezeti problémáit és élővilágát néztük meg dióhéjban. A program elején a múzeumban madárkalácsot gyúrtunk a kertvárosi telelő madarak számára.



Bánatunkra már téli időszámítás van ilyenkor, így viszont a sötétedésből adódóan a kutatási nap játékos kalandsétává alakult a sötétben, mikor is denevérhangokra és fák tetején sejlő varjúfészkekre figyeltünk, így alkalom nyílott a madárvédelmi problémákra (természetvédők és lakosság konfliktusa) felhívni a figyelmet. Hogy mi is tegyünk valamit az itteni madárvilágért, kihelyeztük a bokrokra a madárkalács-meglepetést. Szó esett még a szelektív hulladékgyűjtés szabályairól és a panel-negyedek környezeti állapotáról.

December

December 9-én egy csapat-vetélkedővel összegeztük az őszi félév eseményeit és ismereteit.


Betűháló  a terepen megismert fajokból

 A program végén a résztvevők megjutalmazására „váratlanul” beállított a Mikulás.


Mikulást hallgatva

És végül az évzáró búcsútúra következett... A Túraklub beszámolóját lásd szintén a blogon:
http://termtudmuzeumpecs.blogspot.hu/2017/01/jurassic-turaklub-2016-oszi-felev.html