2016. január 19., kedd

Visszatekintés 2015-ös eseménydús évünkre kiállításokkal, felnőtt- és gyerekprogramokkal, tanfolyamokkal, táborokkal, szakmai munkával

2015-ös évünk is programokban gazdagon és nagy örömünkre népszerűen telt. Az év elején indultak a gyerekeknek szóló foglakozások, szakkörök, műhelyek, aztán volt sok kiállítás, terepi programok, családi -, gyerek - és felnőtt-kirándulások, vetélkedők, tanfolyamok, táborok 


Télen először említendőek most is aktuális hideg égövi foglalkozásaink Rudolffal, a rénszarvassal és jegesmedvékkel, valamint Jómadarak foglalkozásunk a téli madárvédelemmel, madáretetéssel kapcsolatosan. Már második éve sikeresen zajlik a "Közös ég Közösség" rajzműhely, Pál Rita grafikus vezetésével. A rajzműhelyesek rajzaikat kiállításon is bemutatták.


Ötvös Ida néni minden évben sikeres iskolásoknak szóló múzeumi-természeti kalandozásokkal teli szakköre is elindult, és havonta okosodtak általa természetismeretben a kisiskolások.


MAGVETŐ vetélkedősorozathoz pécsi és vidéki iskoláscsapatok is csatlakoztak.

Hétvégi családi túráinkon februárban a Víz világnapja alkalmából a Drávához, májusban fülemüle hallgatásra éjszakai túrán "csattogó csalogányok" közé.  A Csipiszke túrákon a Pécsi Kulturális Központtal partnerségben, havonta, ovisokkal, míg a 2015. szeptemberében alakult Jurassic Túraklub programjain iskolásokkal indultunk útnak több alkalommal is.

Felnőttek "élethosszig tanulni" nálunk gombatanfolyamon tudtak, ami sikeresen zárult már harmadszor 2015-ben is, valamint neves partnerekkel Gyógyélelmiszer táborban is aktívan részt vettünk, júniusban.



Szeptemberben hozzánk, Pécsre költözött a Weöres-galaxis, a Petőfi Irodalmi Múzeum Megmozdult szótár című vándorkiállítása, melyhez számos program csatlakozott: Szubjektív tárlatvezetések, Weöres-vetélkedő, és rendhagyó tárlatvezetés  még a Mikulás is a Suttog a fenyves program keretében, a Weöres Sándor kiállítás záróprogramjaként.


A Megmozdult szótár című Weöres Sándor-emlékkiállítás programjait meghatározta az a cél, hogy megismertessük a közönséggel a költő pécsi éveinek jelentőségét az életműben: Weöres ifjúságának meghatározó, pécsi  éveinek élményeire alapozva a lokális identitás erősítését célzó programokat és foglalkozásokat szerveztünk, melyek sajátosan pécsi szemszögből  ismertetik meg a kiállítást a pécsi közönség több korosztályával is. A felnőtt közönség szórakoztatása és ismeretszerzése céljából Weöres és Pécs (11.10.) címmel, Márton-nap előestéjén irodalmi estet tartottunk a kiállításban,  a Jelenkor főszerkesztője, Ágoston Zoltán, és Bertók László közreműködésével.. Az anekdoták között a Pécsi Művészeti Gimnázium drámatagozatosai pécsi verseket szavaltak, illetve megzenésített verseket adtak elő hangszeres kísérettel.  

A Fényfürkész-tábor résztvevői a Múzeumok Éjszakáján
A nyári szünidő első hetében FÉNYFÜRKÉSZEK FELFEDEZŐ HETE címmel a Fény Nemzetközi Éve alkalmából indított tehetséggondozótábortA program záróeseménye a JPM Természettudományi Osztályának a Múzeumok Éjszakáján (június 20.), a fényÉve jegyében tervezett programsora volt. Beszámolónk a Múzeumok Éjszakájáról itt olvasható.

"Szent János-bogarak" játéka a múzeumban 



Haladók számára hirdetett Fény-táborunk mellett 2015-ben is megrendeztük hagyományos Természetbúvár táborunkat, változatos helyszíneken, érdekes természetismereti és környezetvédelmi programokkal.




Természetbúvár tábor: vályogvetés, elsősegélynyújtás,
állatsimogató, preparálás..
A Természet ízei vándorkiállításunk 2015-ben több helyszínre is utazott: Kárász, Ópuszteszer után jelenleg 2016 árilisig Tihanyban látható.A hozzá témában kapcsolódó Ehető vadnövények kötetünk pedig digitálisan is megjelent

Ősszel a Múzeumok Őszi Fesztiválja programjai és  a „Varázsló nyomában Pécsett” című múzeumi, ősziszüneti napközis foglalkozás-sorozat (10.26-28) következett, melynek keretében 8-12 éves gyerekekkel „három egész napon át” kutattuk Weöres ifjúságának emlékeit Pécsett. A tábor programjai között az illusztrációs és zenei foglakozások, és természetismereti kirándulások mellett szerepelt egy térképes-verses-rejtvényes nyomozás: a múzeumtól a Tettyéig.


Óvónőknek szólt a Teréz napok  mely sikeresen zárult Első napján gyakorlatias előadások hangzottak el ehető és mérgező növényekről és gombákról és a természettudományos gyűjteményeinkről, történetéről, feladatairól. A program második napján terepi botanizáló-madarászó kirándulást szerveztünk és az óvónők, mint résztvevők bevonásával gyakoroltunk az óvodások számára hasznos környezeti nevelési játékokat.


2015-ös zárókiállításunk pedig a Madarak földön, égen 2016 február végéig látható



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése